Колор-блокінг: 3 інтер’єрні завдання, які вирішує колір

Колір в інтер’єрі змінює все. Щоб у цьому переконатися, достатньо перефарбувати лише одну стіну в кімнаті. А якщо використовувати відразу кілька насичених відтінків, «зіштовхуючи» їх один з одним, можна досягти вражаючих результатів і вирішити кілька практичних інтер’єрних завдань. Розповідаємо, як використовувати модний прийом колор-блокінг на благо вашого інтер’єру.

Відвернути увагу від геометрії та габаритів приміщення

Сьогодні в моді масштабне використання кольору та контрастні комбінації насичених відтінків. Простіше кажучи: колор-блокінг. Так називають спосіб фарбування стін яскравими геометричними блоками. Але в ширшому сенсі — це робота з кольоровими «плямами», якими можуть виступати не тільки стіни, але також дивани, крісла, килими, гардини та інші об’єкти, що займають багато зорового простору.

ЖОВТИЙ КОЛІР В ІНТЕР’ЄРІ: 7 БЕЗПРОГРИШКИХ ПОЄДНАНЬ

Завдяки своїм винятковим властивостям теплий та позитивний жовтий колір регулярно повертається до інтер’єрної моди.

Здавалося б, якщо в одній кімнаті будуть «товпитися» відразу кілька активних відтінків, це візуально «з’їсть» квадратні метри. Все навпаки: динаміка колор-блокінгу відверне на себе увагу, змусивши забути про справжні розміри приміщення.

Колор-блокінг психологічно цікавий дизайнерський прийом. Працює він приблизно так: бачачи стільки кольору і контрасту, наш мозок отримує достаток вражень, і скромний метраж вже не тисне на нього так, як у кімнаті з чотирма білими стінами.

За допомогою геометричних блоків також можна візуально «витягнути» та «укоротити» кімнату, «зламати» стіни за рахунок гострокутників або навпаки — заокруглити кути.

Позначити межі функціональної зони

Пам’ятаєте серіал «Татави доньки», де героїня, що захоплюється готикою, перефарбувала свою половину кімнати в чорний колір, чітко позначивши межу особистого простору? Це, звичайно, не зовсім колор-блокінг, але наочний приклад того, як колір справляється із завданням зонування.

Колірні блоки — ефективний інструмент, який може стати в нагоді, якщо одне приміщення доводиться ділити між собою різним функціональним зонам. Великоформатні кольорові «плями» дозволяють досягти ефекту «кілька кімнат в одній»: виділити зону кухні, їдальню групу, робоче місце, спальню в студійному плануванні тощо. До речі, приклад із серіалу може стати робочим прийомом для дитячої кімнати, у якої одразу два господарі, не варто недооцінювати важливість візуального позначення особистих кордонів.

Візуальне зонування — не лише ефектний, а й психологічно комфортний прийом, що дозволяє впорядкувати думки та простір навколо себе. Так колірні блоки за робочим місцем можуть налаштовувати на робочий лад, а кольорова гама в зоні відпочинку сприятиме релаксу.

Добитися максимального виразного ефекту малими засобами

Словосполучення «color blocking» прийшло в інтер’єр із фешн-індустрії. «Зіткнення» кількох насичених відтінків в одному вбранні — сьогодні популярне явище на модних подіумах.

Вважають, що і сам модний прийом дизайнери інтер’єру успадкували від модельєрів, що не зовсім правильно. Ще до появи терміна вже було явище, варто згадати функціоналістів з Баухаус, які ще сто років тому активно використовували в оформленні приміщень геометричні блоки в основних кольорах Мондріана, творчістю якого в свою чергу надихалися модельєри. Така спадкоємність ідей ще раз доводить, що інтер’єр, фешн-індустрія та мистецтво завжди були тісно взаємопов’язані.

Колор-блокінг – це мистецтво, одомашнена версія абстракціонізму, який завжди використовував мінімум виразних засобів, але домагався максимально емоційного відгуку від глядача.