Дерев’яні садові доріжки

Якщо трапилося так, що у вашому саду з’явилося непотрібне повалене дерево – не поспішайте швидше його позбутися, адже природа дала вам шанс втілити фантазії з облаштування ділянки в життя своїми руками. Хорошим прикладом користі від такого подарунка природи стане облаштування доріжки на основі наявного матеріалу.

У наш час мало кого можна здивувати, якщо у вас на ділянці або у дворі садові доріжки викладені плиткою, залиті бетоном або просто асфальтовані. Інша річ, якщо вони викладені з неприродних для цих цілей матеріалів, таких як: стовбур дерева, повалений під час грози, обрізків зрубу, що залишився після будівництва та інших. Варто зазначити, що в ті недавні часи, коли люди не знали, що таке бетон і асфальт, – саме дерев’яні дошки та колоди служили незамінним матеріалом для укладання тротуарів та бруківок.

Для виготовлення доріжки зі стовбура дерева, що впало, нам потрібно: безпосередньо сам стовбур або колода великого розміру, бензо- або електропила, поліетиленова плівка в рулоні, червона клина, малярські пензлі, металева ємність, бетон з піском і оліфа.

Заготівля матеріалів для укладання

Стовбур дерева за допомогою пили необхідно нарізати у вигляді кілець завтовшки близько 5 сантиметрів. У металеву ємність виливаємо оліфу і доводимо до кипіння, далі за допомогою пензля наносимо її тонким шаром на всі грані зрізаних кілець. Даємо їм висохнути на свіжому повітрі для подальшого використання.

На землі розмічаємо межі передбачуваної надалі доріжки, після чого акуратно знімаємо верхній шар ґрунту на цих ділянках (приблизно в підлогу лопати). Далі в поглиблення, що утворилося, засипаємо глину або встеляємо його поліетиленовою плівкою. І глина і плівка виконують ту саму роль – гідроізоляцію, завдяки якій дерево не матиме контакту з ґрунтом, а відтак час його експлуатації значно збільшиться.

Зверху зробленої глиняної “підстилки” укладаємо піщаний шар, на якому ми і розташовуватимемо заздалегідь нарізані кільця деревини. Укладати їх слід якомога щільніше один до одного, підбираючи відповідні діаметри. Все це пристукуємо киянкою та вирівнюємо в одній площині за допомогою рівня. І наприкінці, що утворили щілини між кільцями слід залити бетоном.

На цьому все. Оригінальна, незвичайна, що відрізняється від звичайних доріжка з дерева готова. При всій своїй простоті, вона дуже добре вписується в будь-який сучасний ландшафтний дизайн, покращує його вигляд. Вона досить стійка до природних опадів та природного зносу.