Водні елементи ландшафтного дизайну

Вода – дуже сильний художній акцент, що визначає центр усієї композиції навіть у невеликому саду.

У ландшафтному дизайні її стали досить активно застосовувати як елемент оформлення, при внесенні таких видів як: фонтани, штучні водоймища, струмки та водоспади територія вашої ділянки або саду навколо будинку миттєво набуде найбільш остаточного та естетичного вигляду. Така річ як штучна водойма має багато можливостей: сприяє поліпшенню мікроклімату, забезпечує необхідні комфортні умови для існування навколишніх рослин, дозволяє змінювати форми ландшафту і надає саду та прилеглої території цілісних обрисів.

Давайте обговоримо основні елементи водного оформлення, які застосовуються в ландшафтному дизайні приватного будинку.

Декоративне водоймище

Це, мабуть, один з найбільш ефективних способів оформлення ділянки, яка є постійним або тимчасовим скупченням стоячої або із заниженим стоком води в природно або штучно створених западинах. Особливо красиво він виглядає вночі або в темний час доби, але при широкому виборі різних варіацій насадок у пристрої такого водоймища можна досягти абсолютно незбагненних форм та напрямків водяних струменів.

Струмок

Під цим словом в ландшафтному дизайні мається на увазі невеликий потік води, що має звивисте русло і розташований абсолютно в будь-якому місці території навколо вашого будинку. Він може розміщуватися на будь-якій поверхні: на схилах та на рівних ділянках території. Якщо струмок розташований горизонтально, то звивистий водяний потік, який тече крізь різні водні рослини. Струмок, розміщений на невеликому ухилі, зазвичай влаштовують, за допомогою каскадів і виступів, що надає йому найкращого вигляду. У більшості випадків основою таких струмків є кам’яниста основа, а велика частина елементів дизайну дозволить оформити струмок будь-яким, навіть найоригінальнішим методом. Витік струмка може пробиватися між викладеними каменями, але може і розташовуватися серед якихось скульптурних елементів.

Водоспади

Є водяний потік, що падає з висоти. За допомогою різних варіантів водостоку сучасні дизайнери мають можливість керувати розмірами і формою струменів, що падають.

Дзеркальна гладь

Цей елемент ландшафтного оформлення присадибного простору створюється дуже просто: достатньо додати бічні напрямні до рівного та широкого водостоку.

Каскади

Потік води, що рухається похилому руслу з незначними перепадами висот. Існує можливість замовити і штучні елементи каскаду, спеціалізовані магазини надають такі послуги, але найбільш вражаючим виглядає водний потік, що спадає за природними формами натурального каменю.

Сучасні промислові технології, як і величезна кількість недорогих і доступних матеріалів у сукупності з активним розвитком садово-паркового дизайну зробили реальною можливість створення на вашій присадибній ділянці будь-яких природних водойм, будь то струмки, фонтани, ставки, водоспади, каскади і навіть водні гірки та інші подібні елементи водного декору.