5 правил весняного розхламлення у квартирі

Місто скинуло снігову шубу, з молодої трави виглядають перші жовті кульбаби, школярі виходять на суботники. Весна – час оновлення, зростання, творення … і прибирання. Ділимося простими правилами весняного розхламлення, які допоможуть навести лад у квартирі та думках.

Визначити черговість

Розхламлення — процес затягуючий, завдання — не дозволяти йому стати хаотичним. Це відбувається, коли ми намагаємося організувати порядок одночасно у кількох зонах. Можна влаштувати ще більший бардак і сильно втомитися, намагаючись розібратися з багатим внутрішнім світом усіх шаф та ящиків у будинку. У результаті на полицях залишиться багато непотрібного та нерозсортованого.

ЗОНУВАННЯ КВАРТИРИ-СТУДІЇ 25–30 КВ. М.

Квартири євроформату, де вітальня об’єднана з кухнею, сьогодні одна з найпопулярніших пропозицій на ринку. Особливим попитом користуються студії. При цьому питання розподілу простору на функціональні зони стоїть досить гостро. Ми розповімо про основні принципи зонування квартири-студії 25–30 кв.м.

Щоб розхламлення не було вимотуючим та деструктивним, складіть графік та фокусуйтеся на кожній зоні або категорії по черзі.

Спочатку розберіться з вбиральні і тільки з вбиральні, потім переходьте до постільної білизни. Розібравшись із текстилем, можна присвятити себе ревізії покладів старої косметики і викинути нарешті туш, що засохла три роки тому. Або розібрати ящик з дріб’язком, де осіли давно оплачені квитанції, ручки, що не пишуть, і невідомого походження гудзика. На черзі домашня аптечка — давно настав час перевірити терміни зберігання ліків. Потім кухня, де варто прибратися під мийкою, розібрати морозилку, розсортувати крупи і вирішити долю величезної каструлі, яка займає підлогу шафи, але ніколи не використовується. І так далі.

Процес розхламлення може розтягнутися на кілька днів або тижнів. Черговість робіт визначається індивідуально. Складіть уявний список того, що не подобається в квартирі, розберіть кожну кімнату на зони і визначте проблему в кожній. Почати рекомендується з найбільш дратівливою.

Сортувати та панувати

  1. Дотримуйтесь правил: все, чим ви користуєтеся часто, має бути під рукою, і на шляху до цього предмета має бути мінімум перешкод у вигляді дверей, кришок і застібок.
  2. Верхні шафи призначені для речей, які не використовуються щодня. Спробуйте розсортувати речі за категоріями: ця полиця тільки для джемперів, ця — для футболок, у цій скриньці лежать тільки м’які іграшки, в цьому — пластикові.
  3. /li>
  4. Якщо полиць і ящиків для всіх категорій речей не вистачає, на допомогу прийдуть кошики, коробки, банки, контейнери та інші органайзери. . Це полегшить пошук речей (і життя) всім домочадцям.

Купуйте органайзери по необхідності, інакше вони самі перетворяться на речі, що даремно займають місце.

Запитати речі

Викидати чи не викидати? Щоб це з’ясувати, можна поставити спірну річ кілька важливих питань:

  1. Чи відчуваю я до тебе емоційну прихильність? 
  2. Чи подобається мені на тебе дивитися? 
  3. Чи користувався(а) я тобою протягом останніх трьох років? 
  4.  Чи велика ймовірність, що ти мені ще знадобишся?

Якщо відповідь на всі запитання — «ні», вам настав час розлучитися. Особливо, якщо річ великогабаритна або постійно лізе під руку.

Кінцевою точкою життєвого циклу неугодного предмета необов’язково має стати відро для сміття. Непотрібну річ варто спробувати продати, віддати друзям чи пожертвувати до благодійного фонду. Так розхламлення стане осмисленішим.

Відкласти та подумати

Якщо, навіть проінтерв’ювавши річ, ви не змогли вирішити її долю, не зупиняйте процес розхламлення. Заведіть спеціальну коробку для спірних об’єктів. Може там виявиться дорога, але нелюба блузка, плюшевий ведмідь, який довгі роки збирав.