Волога в житті рослин

Жити в сільській місцевості або загородом і не займатися вирощуванням плодових культур і рослин, на своїй ділянці неймовірне блюзнірство. Навіть якщо навколо будинку на ділянці одна-дві дві сотні землі, на ній сидить цибуля, і редиска, ну, або, наприклад, грядка із зеленню.

Тому що немає нічого ароматнішого, найпершого, ароматного цибульки або огірочка, вирощених самостійно. Зелені, фрукти овочів, ягід і навіть грибочків. Зараз, купити дійсно хороші та ароматні овочі та фрукти в магазині або на ринку (не оброблені хімією) рік у рік ставати все важчим і важчим, то власний садок та городик – це вже просто життєва потреба.

Вода важлива для життя будь-якої, навіть найменшої рослини. Від сімдесяти до дев’яноста п’яти відсотків маси рослини складається з води. Всі процеси життя, від проклювання насіння і до плодоношення відбуваються за допомогою води.

Коли рослина регулярно всмоктує, а значить і випаровує вологу, у рослині постійно відбувається водний обмін, що складається з трьох етапів: всмоктування води кореневою системою, рух її судинами вгору по тканинах і випаровування вологи листям. Рух води відбувається через усі частини рослини. Яка кількість всмоктується рослиною води, стільки вона її приблизно випарує. Тільки мала частка спожитої води від загального обсягу йдуть на синтез речовин. Решта, більшість йде на випаровування. Наприклад, одна рослина помідора в теплиці випаровує близько 50-60 г води на добу, а одне зріле дерево плодове поглинає і випаровує до 80 літрів вологи. Коли коріння вбирають вагу, поглинають вони і різні мінеральні солі, розчинені у воді і необхідні рослині. Випаровується вода вже без солей, які залишаються в рослині та беруть участь в обміні речовин та процесі фотосинтезу. Сила водного обміну в рослинах залежить від розмірів рослини, розвитку її коріння, мощі їх всмоктування та випаровування вологи листям. Об’єднання всіх органів рослини дозволяє переносити різні мінеральні речовини, живити клітини водою. Надлишок вологи також негативно впливає на рослини, як і її недолік. Рослина, якій потрібний доступ повітря для фотосинтезу, просто загине.