Давайте розбиратися: де знайти місце для зберігання у маленькій квартирі

Сховати все за фасадами великогабаритних шаф-купе, а фасади підібрати глянсові чи дзеркальні, щоб відбивали світло та візуально збільшували простір — ось він традиційний народний спосіб організувати зберігання у малогабаритній квартирі. Традиційний, але не єдиний. Ми зібрали 5-ть нетривіальних порад.

Бачимо вільне місце — використовуємо

Бачите місце для зберігання? А воно є.

ДИЗАЙН ІНТЕР’ЄРУ КВАРТИРИ: З ЧОГО ПОЧАТИ?

З чого самостійно розпочати дизайн-інтер’єр квартири

Часто незатребуваною залишається ділянка стіни над дверним отвором і поруч з ним, а тут можна розмістити домашню бібліотеку, красиво розставити посуд, зберігати головні убори, сумки, одяг та рушники, розставляти колекції та сувеніри.

Те саме стосується простору за ліжком. Замість тумбочок з обох боків від ліжка можуть з’явитися повноцінні шафи, які зійдуться буквою «П» над її узголів’ям.

Якщо змусити стіни «працювати» на благо компактного зберігання, можна звільнити дорогоцінні «квадрати» на підлозі і кімната здаватиметься більше. Адже тіснота і захаращеність відчуваються насамперед, коли ми натикаємося на щось під час ходьби.

Не хочете займати стіну у спальні полицями? Спробуйте відсунути ліжко від стіни та організувати систему зберігання за узголів’ям.

Дивимося далі. У зазор між кухонним гарнітуром і підлогою може вписатися повноцінний висувний ящик для сковорідок, кухонного текстилю або тарілок. А якщо зазор залишається між шафою та стіною, тут саме місце для вузького висувного модуля.

Не забуваємо і про зворотний бік дверей шафи, тут можуть розміститися гачки, дротяні кошики або текстильні органайзери для зберігання сумок, взуття та аксесуарів. Той самий трюк легко провернути з міжкімнатними дверима. 

Фасад шафи також можна обладнати додатковою порцією гачків. Це гарний лайфхак для передпокою: мокрий після вулиці одяг у шафу не повісити.

Не дайте прірві і торцям шаф, розмістивши на них ті ж гачки або дротяні сітки.

Вибираємо речі з багатим внутрішнім світом

Практично кожен предмет меблів у маленькій квартирі може бути багатофункціональним, тобто крім основної функції надавати можливість зберігання. 

Вибираючи пуф у спальню або банкетку на кухню, звертайте увагу на те, що у них усередині. Під сидінням пуфу можуть ховатися органайзери для зберігання взуття та аксесуарів, тут можна ховати плед, рушники, журнали та іграшки. Під банкеткою поміститься частина посуду, запаси провізії та кухонний текстиль. Її навіть можна обладнати спеціальним висувним ящиком для мисок вихованця, щоб вони не бовталися під ногами на кухні.

Переходимо на новий рівень

Якщо в маленькій квартирі мешкає ліжко, це має бути ліжко як мінімум із ящиками для зберігання постільної білизни. А краще — ліжко з подіумом, зробленим на замовлення під індивідуальні потреби.

Подіум може досягати різних висот, а торці такої конструкції варто використовувати як стелаж.

Якщо висота стель дозволяє, обзаведіться двоярусною конструкцією: зверху спальне місце, внизу гардеробна, міні-офіс, софа, ігрова зона, їли про дитяче, або ще одне ліжко. При цьому сходи на другий поверх теж можна перетворити на додаткову систему зберігання. Навіщо потрібні прості щаблі, якщо можна зробити щаблі-скриньки?

Комусь ідея спати під стелею видасться небезпечною. Цю проблему вирішить спеціальний борт від падінь.

Заганяємо в кут

Кути — найнепотрібніша частина житлової площі. Адже це вакантне місце для навісних полиць, які при необхідності можуть «розростись» від підлоги до стелі. Такі полиці сподобаються вашим домашнім рослинам, взуття, книгам, посуду та декору.